
Printing Error, Exam Part 1: Question
3 answer remains as False. Because
this question is poorly worded, the
question has been eliminated, creating
a 99-question exam.

Rules Book, page 52: Rule 8-1-4a –
Marked lane spaces shall be occu-
pied…change “shall” to “may.”

SITUATION 1: May an electronic
device be used in dead-ball situations,
such as free throws and throw-ins, to
communicate with the players who
are officially in the game? RULING:
No, the coaching staff may not use an
electronic device to communicate with
the players on the playing court at any
time. They may use an electronic
device to coach and teach the players
on the bench at any time.  (10-1-3)

SITUATION 2: Prior to the start of the
game, an official notices that several
Team A members are wearing: (a)
white wristbands and white head-
bands; or (b) black arm sleeves and
white leg sleeves; or (c) black leg
sleeves and white headbands. RUL-
ING: Legal in (a) and (c); illegal in (b).
In (a), wristbands and headbands
shall be white, black, beige or a single
solid school color and shall be the
same for each item for all participants.
In (b) illegal, the arm and leg sleeves
shall be white, black, beige or a single
solid school color and the same color
for each team member. In (c), the rules
do not require wristbands, headbands,
arm and leg sleeves to all be the same
color.  (3-5-3, 3-5-4a)

SITUATION 3: The announcer
announces (a) who scores (b) who
fouls, (c) time left in the quarter. RUL-
ING: Legal in (a) and (b); illegal in (c).

In (a) and (b), the announcer is
allowed to give basic information dur-
ing the course of the game, such as
who the foul is on, who is shooting
free throws, which team is taking a
time-out and the length of the time-
out. In (c), announcing the amount of
time left in the quarter is not informa-
tion that should be given since there is
a visible clock for all to see. There is no
penalty. The announcer should be
handled in the same manner as a
scorekeeper or timer who are not in
compliance with the spirit of the
game. Appropriate training by school
personnel and proper pregame
instructions by the referee are neces-
sary.  (1-18)

SITUATION 4: Player A1 wears a red
arm sleeve and his/her teammate,
Player A2, wears a black leg sleeve.
RULING: Illegal. If worn, the leg and
arm sleeves shall be white, black,
beige or a single solid school color and
the same for each team member.  (3-5-
3)

SITUATION 5: Team A coach calls a
time-out. During the time-out, the
coach uses an electronic tablet to
demonstrate a play. RULING: Legal.
The coach is allowed to use electronic
devices to coach or teach during the
contest.  (1-19)

SITUATION 6: Players A1 and B1 are
fighting each other away from the ball
and play is stopped. The head coach of
Team A rushes onto the court to stop
the fight. RULING: Players A1 and B1
are charged with flagrant fouls and
disqualified from the contest. No free
throws are given for the double fra-
grant foul. The head coach is allowed
to enter the court without being beck-

oned by an official when there is a
fight so there is not a penalty assessed
on him/her for this action. Resume
play using the point of interruption.
(4-19-4; 4-36; 10-4-5 Note)

SITUATION 7: Team A’s coach dis-
agrees with the call of the official and
attempts to discuss the play through
the use of an electronic device. RUL-
ING: The coach will not be allowed to
discuss a call with an official through
the use of an electronic device. The
official should not have a discussion
with a coach who is showing the play
on an electronic device. Persistent use
of an electronic device in this manner
should be considered unsporting
behavior and penalized as such.  (10-
4-1, Penalty)

SITUATION 8: A fight breaks out
between A1 and B1 during a dead ball
and clock-stopped situation. The
assistant coach from Team A rushes
onto the floor to assist with stopping
the fight. RULING: Players A1 and B1
are charged with flagrant technical
fouls and disqualified from the con-
test. No free throws are awarded for
the double flagrant foul by A1 and B1.
The assistant coach is assessed a fla-
grant technical foul and disqualified
from the contest for entering the floor
during the fight. The assistant coach is
not allowed to enter the floor to help
with stopping a fight. Team A head
coach will be assessed an indirect
technical and lose his/her coaching
box privileges. Team B is awarded two
free throws and the ball at the division
line opposite the table for the foul on
that assistant coach.  (4-19-4; 10-4-5)
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