Be the Referee: Field Hockey Substitutions

By Paige Winne
MHSAA Director of Brand Management

October 27, 2026

Be The Referee is a series of short messages designed to help educate people on the rules of different sports, to help them better understand the art of officiating, and to recruit officials.

Below is this week's segment – Field Hockey Substitutions - Listen

We’re on the pitch today for a field hockey “You Make the Call.”

The white team is awarded a penalty corner. During the penalty corner, a red team substitute enters the field but does not participate in or affect play.

Should the official stop play immediately or allow play to continue?

If you said allow play to continue, you are correct. Since the illegal substitute has not participated in or affected play, stopping play immediately would give the defending team an unfair advantage by interrupting the attacking team's scoring opportunity.

Under NFHS Rule 4-4-3, substitutions are not permitted during a penalty corner, except to replace an ill, injured, suspended or disqualified goalkeeper. Officials must recognize the violation and know when to hold the whistle to allow for advantage.

Previous 2026-27 editions

Oct. 20: Foot Save in Volleyball - Listen
Oct. 13: Soccer Advantage - Listen
Oct. 6: Defensive Holding - Listen
Sept. 29: Minimum Number of Volleyball Players - Listen
Sept 22: Soccer Changes - Listen
Sept: 15: Dead Ball Penalty - Listen
Sept. 8: Libero Ejected - Listen
Sept. 1: Soccer Foul After Shot on Goal - Listen
Aug. 25: Fumble Out of Bounds - Listen

(Photo by KMS Photography.)

Be the Referee: Basketball Timeout

By Brent Rice
MHSAA Assistant Director

February 10, 2022

Be The Referee is a series of short messages designed to help educate people on the rules of different sports, to help them better understand the art of officiating, and to recruit officials.

Below is this week's segment – Basketball Timeout - Listen

We are on the basketball court today where a wild pass from the point guard is headed out of bounds. A teammate jumps and is just barely able to catch the pass, but his momentum is carrying him out of bounds before he lands. While still airborne, and in possession of the ball, he calls time out.

Should the official grant him the time out – or is he out of bounds, with possession going to the defending team?

Since the player jumped from inbounds, gained possession, and called timeout before touching down out of bounds – the time out should be granted. His acrobatic play and quick thinking saved his team from committing a turnover, and they’ll inbound the basketball after a 60-second break.

Previous editions

Feb. 3: Basketball Video Review - Listen
Jan. 27: Wrestling Inspections - Listen
Dec. 16: Ball Over Backboard - Listen
Dec. 9: Winter Officials Mechanics - Listen
Nov. 26: Instant Replay - Listen
Nov. 11: Tourney Selection - Listen
Nov. 4: Receiver Carried Out of End Zone – Listen
Oct. 28: Volleyball Back-Row Block – Listen
Oct. 21: Soccer Disallowed Goal – Listen
Sept 30: Field Goal Falls Short – Listen
Sept. 23: Volleyball Obstruction – Listen
Sept. 16: Catch or No Catch – Listen
Sept. 9: Intentional Grounding – Listen 
Sept. 2: Pass Interference – Listen 
Aug. 26: Protocols and Mechanics 
– Listen