Be the Referee: Field Hockey Substitutions
By
Paige Winne
MHSAA Director of Brand Management
October 27, 2026
Be The Referee is a series of short messages designed to help educate people on the rules of different sports, to help them better understand the art of officiating, and to recruit officials.
Below is this week's segment – Field Hockey Substitutions - Listen
We’re on the pitch today for a field hockey “You Make the Call.”
The white team is awarded a penalty corner. During the penalty corner, a red team substitute enters the field but does not participate in or affect play.
Should the official stop play immediately or allow play to continue?
If you said allow play to continue, you are correct. Since the illegal substitute has not participated in or affected play, stopping play immediately would give the defending team an unfair advantage by interrupting the attacking team's scoring opportunity.
Under NFHS Rule 4-4-3, substitutions are not permitted during a penalty corner, except to replace an ill, injured, suspended or disqualified goalkeeper. Officials must recognize the violation and know when to hold the whistle to allow for advantage.
Previous 2026-27 editions
Oct. 20: Foot Save in Volleyball - Listen
Oct. 13: Soccer Advantage - Listen
Oct. 6: Defensive Holding - Listen
Sept. 29: Minimum Number of Volleyball Players - Listen
Sept 22: Soccer Changes - Listen
Sept: 15: Dead Ball Penalty - Listen
Sept. 8: Libero Ejected - Listen
Sept. 1: Soccer Foul After Shot on Goal - Listen
Aug. 25: Fumble Out of Bounds - Listen
(Photo by KMS Photography.)
Be the Referee: Volleyball Obstruction
By
Brent Rice
MHSAA Assistant Director
September 23, 2021
Be The Referee is a series of short messages designed to help educate people on the rules of different sports, to help them better understand the art of officiating, and to recruit officials.
Below is this week's segment – Volleyball Obstruction - Listen
Ever wonder why in volleyball some balls hit into obstructions remain in play, while others are replayed, and some end the rally?
If a ball hits an obstruction over a playable area during a rally, and then is played by the same team, it has the same status as any other hit. However, that isn’t the case in all other instances.
If the ball hitting the wall or an object attached flush to the wall doesn’t actually interfere with a player’s legitimate effort to play the ball, the ball is dead and a loss of rally and point shall be awarded. If it does interfere with the playing of the ball, a replay is declared if the wall is less than six feet from the boundary.
If the ball hits a suspended backboard over the playable area, a replay will be declared as long as the referee believes the ball would have remained in play. Serves that hit any obstruction are a loss of rally and point.
Previous editions
Sept. 16: Catch or No Catch - Listen
Sept. 9: Intentional Grounding – Listen
Sept. 2: Pass Interference – Listen
Aug. 26: Protocols and Mechanics – Listen