Be the Referee: Field Hockey Substitutions
By
Paige Winne
MHSAA Director of Brand Management
October 27, 2026
Be The Referee is a series of short messages designed to help educate people on the rules of different sports, to help them better understand the art of officiating, and to recruit officials.
Below is this week's segment – Field Hockey Substitutions - Listen
We’re on the pitch today for a field hockey “You Make the Call.”
The white team is awarded a penalty corner. During the penalty corner, a red team substitute enters the field but does not participate in or affect play.
Should the official stop play immediately or allow play to continue?
If you said allow play to continue, you are correct. Since the illegal substitute has not participated in or affected play, stopping play immediately would give the defending team an unfair advantage by interrupting the attacking team's scoring opportunity.
Under NFHS Rule 4-4-3, substitutions are not permitted during a penalty corner, except to replace an ill, injured, suspended or disqualified goalkeeper. Officials must recognize the violation and know when to hold the whistle to allow for advantage.
Previous 2026-27 editions
Oct. 20: Foot Save in Volleyball - Listen
Oct. 13: Soccer Advantage - Listen
Oct. 6: Defensive Holding - Listen
Sept. 29: Minimum Number of Volleyball Players - Listen
Sept 22: Soccer Changes - Listen
Sept: 15: Dead Ball Penalty - Listen
Sept. 8: Libero Ejected - Listen
Sept. 1: Soccer Foul After Shot on Goal - Listen
Aug. 25: Fumble Out of Bounds - Listen
(Photo by KMS Photography.)
Be the Referee: YMTC - 10-Second Clock
January 17, 2019
This week, MHSAA assistant director Brent Rice offers a "You Make the Call" scenario dealing with the 10-second clock in basketball.
Be The Referee is a series of short messages designed to help educate people on the rules of different sports, to help them better understand the art of officiating, and to recruit officials.
Below is this week's segment – You Make the Call: 10-Second Clock - Listen
Let’s test your knowledge of high school basketball rules with this “you make the call.”
The Blue team is in control of the ball in the backcourt and the Red team is applying a full-court press. Eight seconds into the possession, the Blue team calls a timeout. You make the call.
When play resumes, how much time does the Blue team have to get the ball into the frontcourt?
Whenever play stops in the backcourt in high school basketball – for a timeout, a ball knocked out of bounds, a held ball, a foul or defensive violation; and a new-throw in is awarded – the 10-second clock is reset. This is different is several ways from the college rule. The Blue team resumes play with a fresh 10-second count to advance the ball into the frontcourt.
Past editions
January 10: Tripping in Hockey - Listen
January 3: Sliding in Basketball - Listen
December 27: Stalling in Wrestling - Listen
December 20: Basketball: You Make the Call - Listen
December 13: Basketball Uniform Safety - Listen
December 6: Coaching Box Expansion - Listen
November 29: Video Review, Part 2 - Listen
November 22: Video Review, Part 1 - Listen
November 15: You Make the Call - Sleeper Play - Listen
November 8: 7-Person Football Crews - Listen
November 1: Overtime Differences - Listen
October 25: Trickery & Communication - Listen
October 18: Punts & Missed Field Goals - Listen
October 11: What Officials Don't Do - Listen
October 4: Always 1st-and-Goal - Listen
September 27: Unique Kickoff Option - Listen
September 20: Uncatchable Pass - Listen
September 13: Soccer Rules Change - Listen
September 6: You Make the Call: Face Guarding - Listen
August 30: 40-Second Play Clock - Listen
August 23: Football Rules Changes - Listen