Be the Referee: Field Hockey Substitutions

By Paige Winne
MHSAA Director of Brand Management

October 27, 2026

Be The Referee is a series of short messages designed to help educate people on the rules of different sports, to help them better understand the art of officiating, and to recruit officials.

Below is this week's segment – Field Hockey Substitutions - Listen

We’re on the pitch today for a field hockey “You Make the Call.”

The white team is awarded a penalty corner. During the penalty corner, a red team substitute enters the field but does not participate in or affect play.

Should the official stop play immediately or allow play to continue?

If you said allow play to continue, you are correct. Since the illegal substitute has not participated in or affected play, stopping play immediately would give the defending team an unfair advantage by interrupting the attacking team's scoring opportunity.

Under NFHS Rule 4-4-3, substitutions are not permitted during a penalty corner, except to replace an ill, injured, suspended or disqualified goalkeeper. Officials must recognize the violation and know when to hold the whistle to allow for advantage.

Previous 2026-27 editions

Oct. 20: Foot Save in Volleyball - Listen
Oct. 13: Soccer Advantage - Listen
Oct. 6: Defensive Holding - Listen
Sept. 29: Minimum Number of Volleyball Players - Listen
Sept 22: Soccer Changes - Listen
Sept: 15: Dead Ball Penalty - Listen
Sept. 8: Libero Ejected - Listen
Sept. 1: Soccer Foul After Shot on Goal - Listen
Aug. 25: Fumble Out of Bounds - Listen

(Photo by KMS Photography.)

Official Results

August 15, 2017

We enjoy some privileges serving on the Michigan High school Athletic Association staff. However, one privilege we do not have is to ignore rules when we don’t enjoy their application.

One of the rules of Michigan school sports for very many years is that there is no protest of or appeal to the decisions of contest officials. Whether it is a traveling call in basketball, a safe/out call in baseball or softball, a five-yard illegal motion call, a 10-yard holding call, or a 15-yard unsportsmanlike conduct call in football with player or coach ejection, the call is final; and if the penalty calls for next-game disqualification, that is final too.

If after a contest, an official wishes he or she could take back a call, it’s too late. If after a contest, folks pressure an official to rescind the next-game disqualification, the outcome is unchanged: ejection from one contest for unsportsmanlike conduct requires suspension from the next day of competition.

The finality of high school officials’ calls has been challenged multiple times in courts across the country – twice in Michigan – and the nearly unanimous result nationwide has been that judges will not allow themselves to become super-referees, second guessing onsite contest officials.

On some higher levels of sports – e.g., college and professional – where there are dozens of cameras covering a handful of contests each week, league offices may review some decisions. But our level of sports lacks sophisticated cameras positioned at all angles, and it involves many hundreds of contests in several different sports every week. We have neither the time nor the technology at every venue to be involved in reviewing the calls of contest officials.

Last school year, there were nearly 1,000 player ejections and more than 200 coach ejections. School sports is not equipped to review 30 to 40 of these situations that arise each week; nor should we do so.

Officials see a play and make an instantaneous decision. Their calls are final; and living with the outcome is one of the valuable lessons we try to teach and learn in school-based sports.