Be the Referee: Pass Interference

By Paige Winne
MHSAA Director of Brand Management

November 3, 2026

Be The Referee is a series of short messages designed to help educate people on the rules of different sports, to help them better understand the art of officiating, and to recruit officials.

Below is this week's segment – Pass Interference - Listen

How well do you know the rules regarding pass interference and passes behind the line of scrimmage? Let’s find out.

The blue team has the ball. The quarterback throws a forward pass to a receiver who is positioned behind the line of scrimmage. Before the receiver can make the catch, a red team defender makes contact with him, and the pass falls incomplete.

Is this defensive pass interference?

The answer is no.

Under high school football rules, pass interference restrictions only apply to forward passes that cross the line of scrimmage. Because this pass was thrown to a receiver behind the line of scrimmage and did not cross it, there is no pass interference.

The same rule applies to backward passes. Pass interference cannot be called on a backward pass, regardless of where the receiver is positioned.

Previous 2026-27 editions

Oct: 27: Field Hockey Substitutions - Listen
Oct. 20: Foot Save in Volleyball - Listen
Oct. 13: Soccer Advantage - Listen
Oct. 6: Defensive Holding - Listen
Sept. 29: Minimum Number of Volleyball Players - Listen
Sept 22: Soccer Changes - Listen
Sept: 15: Dead Ball Penalty - Listen
Sept. 8: Libero Ejected - Listen
Sept. 1: Soccer Foul After Shot on Goal - Listen
Aug. 25: Fumble Out of Bounds - Listen

Be the Referee: Field Hockey Substitution

By Paige Winne
MHSAA Director of Brand Management

September 30, 2025

Be The Referee is a series of short messages designed to help educate people on the rules of different sports, to help them better understand the art of officiating, and to recruit officials.

Below is this week's segment – Field Hockey Substitution - Listen

We are on the pitch today for a field hockey “You Make the Call.”

During the execution of a penalty corner, the defending goalkeeper is struck on the hand and cannot continue. How is play resumed?

  • Allow a properly equipped goalkeeper to substitute.
  • Disallow any substitution; the injured goalkeeper must remain in the game.
  • The defending team shall forfeit.

If you said to allow the substitution, you are correct. Under Rule 4-4-3, a goalkeeper substitution is permitted during a penalty corner in the event of injury or suspension. Once the new goalkeeper is ready, resume play with the continuation of the penalty corner.

Field players, however, may not substitute until the penalty corner has been completed. This ensures proper game flow while prioritizing player safety.

Previous 2025-26 editions

Sept 23: Multiple Contacts in Volleyball - Listen
Sept. 16: Soccer Penalty Kick - Listen
Sept. 9: Forward Fumble - Listen
Sept. 2: Field Hockey Basics - Listen
Aug. 26: Golf Ball Bounces Out - Listen

(Photo by Louis Murray.)