Be the Referee: Field Hockey Substitutions

By Paige Winne
MHSAA Director of Brand Management

October 27, 2026

Be The Referee is a series of short messages designed to help educate people on the rules of different sports, to help them better understand the art of officiating, and to recruit officials.

Below is this week's segment – Field Hockey Substitutions - Listen

We’re on the pitch today for a field hockey “You Make the Call.”

The white team is awarded a penalty corner. During the penalty corner, a red team substitute enters the field but does not participate in or affect play.

Should the official stop play immediately or allow play to continue?

If you said allow play to continue, you are correct. Since the illegal substitute has not participated in or affected play, stopping play immediately would give the defending team an unfair advantage by interrupting the attacking team's scoring opportunity.

Under NFHS Rule 4-4-3, substitutions are not permitted during a penalty corner, except to replace an ill, injured, suspended or disqualified goalkeeper. Officials must recognize the violation and know when to hold the whistle to allow for advantage.

Previous 2026-27 editions

Oct. 20: Foot Save in Volleyball - Listen
Oct. 13: Soccer Advantage - Listen
Oct. 6: Defensive Holding - Listen
Sept. 29: Minimum Number of Volleyball Players - Listen
Sept 22: Soccer Changes - Listen
Sept: 15: Dead Ball Penalty - Listen
Sept. 8: Libero Ejected - Listen
Sept. 1: Soccer Foul After Shot on Goal - Listen
Aug. 25: Fumble Out of Bounds - Listen

(Photo by KMS Photography.)

Be the Referee: Football OT

By Paige Winne
MHSAA Director of Brand Management

November 5, 2024

Be The Referee is a series of short messages designed to help educate people on the rules of different sports, to help them better understand the art of officiating, and to recruit officials.

Below is this week's segment – Football OT - Listen

We’ve got a football overtime question for you today. In high school, what is the only way a defensive team can score in overtime?

  • Can they return an interception for a touchdown?
  • Can they pick up a fumble and take it back for a touchdown?

If you said yes to either of those, you’re wrong.

In overtime, if the defense gains possession of the ball – be it by fumble or interception – the play is over. There’s no advancing of the ball, and the offensive possession is over.

So back to the original question: How can the defense score in overtime? There’s only one way – via safety. And with teams starting at the 10-yard line, that would be a pretty wild play – and it would end the game with the defensive team victorious.

Previous 2024-25 Editions

Oct. 29: Officials Registration - Listen
Oct. 22: Volleyball Serve - Listen
Oct. 15: "You Make the Call"
- Soccer Offside - Listen
Oct. 8: Roughing the Passer - Listen
Oct. 1: Abnormal Course Condition - Listen
Sept. 25: Tennis Nets - Listen
Sept. 18:
 Libero - Listen
Sept. 10:
 Cross Country Uniforms - Listen
Sept. 3: Soccer Handling - Listen
Aug. 24: Football Holding - Listen

PHOTO An officiating crew confers before this season’s Fowler/Bath varsity football game. (Photo by John Johnson.)