Be the Referee: Field Hockey Substitutions
By
Paige Winne
MHSAA Director of Brand Management
October 27, 2026
Be The Referee is a series of short messages designed to help educate people on the rules of different sports, to help them better understand the art of officiating, and to recruit officials.
Below is this week's segment – Field Hockey Substitutions - Listen
We’re on the pitch today for a field hockey “You Make the Call.”
The white team is awarded a penalty corner. During the penalty corner, a red team substitute enters the field but does not participate in or affect play.
Should the official stop play immediately or allow play to continue?
If you said allow play to continue, you are correct. Since the illegal substitute has not participated in or affected play, stopping play immediately would give the defending team an unfair advantage by interrupting the attacking team's scoring opportunity.
Under NFHS Rule 4-4-3, substitutions are not permitted during a penalty corner, except to replace an ill, injured, suspended or disqualified goalkeeper. Officials must recognize the violation and know when to hold the whistle to allow for advantage.
Previous 2026-27 editions
Oct. 20: Foot Save in Volleyball - Listen
Oct. 13: Soccer Advantage - Listen
Oct. 6: Defensive Holding - Listen
Sept. 29: Minimum Number of Volleyball Players - Listen
Sept 22: Soccer Changes - Listen
Sept: 15: Dead Ball Penalty - Listen
Sept. 8: Libero Ejected - Listen
Sept. 1: Soccer Foul After Shot on Goal - Listen
Aug. 25: Fumble Out of Bounds - Listen
(Photo by KMS Photography.)
Be the Referee: Volleyball Serve
By
Paige Winne
MHSAA Director of Brand Management
October 22, 2024
Be The Referee is a series of short messages designed to help educate people on the rules of different sports, to help them better understand the art of officiating, and to recruit officials.
Below is this week's segment – Volleyball Serve - Listen
We’ve got a volleyball question for you today.
At the moment of the serve, which statement is NOT true:
- All players, including the libero, shall be in the correct serving order.
- All players, including the libero, are not required to be in the correct serving order.
- No player, other than the server, may have any part of the body touching the floor outside of the boundary lines.
- All players, except the server, shall be within the team’s playing court and boundary lines.
If you said – all players, including the libero, are not required to be in the correct serving order – you are correct.
At the moment of serve – all players must in the correct serving order and only the server can be outside of the playing court and boundary lines.
Previous 2024-25 Editions
Oct. 15: "You Make the Call" - Soccer Offside - Listen
Oct. 8: Roughing the Passer - Listen
Oct. 1: Abnormal Course Condition - Listen
Sept. 25: Tennis Nets - Listen
Sept. 18: Libero - Listen
Sept. 10: Cross Country Uniforms - Listen
Sept. 3: Soccer Handling - Listen
Aug. 24: Football Holding - Listen
(Photo by Gary Shook.)