Be the Referee: Field Hockey Substitutions

By Paige Winne
MHSAA Director of Brand Management

October 27, 2026

Be The Referee is a series of short messages designed to help educate people on the rules of different sports, to help them better understand the art of officiating, and to recruit officials.

Below is this week's segment – Field Hockey Substitutions - Listen

We’re on the pitch today for a field hockey “You Make the Call.”

The white team is awarded a penalty corner. During the penalty corner, a red team substitute enters the field but does not participate in or affect play.

Should the official stop play immediately or allow play to continue?

If you said allow play to continue, you are correct. Since the illegal substitute has not participated in or affected play, stopping play immediately would give the defending team an unfair advantage by interrupting the attacking team's scoring opportunity.

Under NFHS Rule 4-4-3, substitutions are not permitted during a penalty corner, except to replace an ill, injured, suspended or disqualified goalkeeper. Officials must recognize the violation and know when to hold the whistle to allow for advantage.

Previous 2026-27 editions

Oct. 20: Foot Save in Volleyball - Listen
Oct. 13: Soccer Advantage - Listen
Oct. 6: Defensive Holding - Listen
Sept. 29: Minimum Number of Volleyball Players - Listen
Sept 22: Soccer Changes - Listen
Sept: 15: Dead Ball Penalty - Listen
Sept. 8: Libero Ejected - Listen
Sept. 1: Soccer Foul After Shot on Goal - Listen
Aug. 25: Fumble Out of Bounds - Listen

(Photo by KMS Photography.)

Be the Referee: Pregame Dunks

By Sam Davis
MHSAA Director of Officials

December 13, 2022

Be The Referee is a series of short messages designed to help educate people on the rules of different sports, to help them better understand the art of officiating, and to recruit officials.

Below is this week's segment – Pregame Dunks - Listen

Both basketball teams are on the court warming up before the game starts. All three officials are on the floor, as teams are in their traditional lay-up lines.

In an attempt to get their fans fired up, a player for the home team dunks it when it’s his turn in line, followed by a teammate also dunking one.

Can they do that? What’s the call?

Once the officials are on the floor, as they are in this example, they should assess a technical foul to any player who dunks in pregame warmups. In this case, the visiting team would receive four free throws to start the game – two for each dunking violation – and would start with possession. The technical fouls would also count as personal fouls and count towards the team foul count. And the head coach would receive an indirect technical foul.

Dunking or grabbing the rim during warmups is not allowed.

Previous Editions:

Dec. 6: Gymnastics Judges - Listen
Nov. 22: Football Finals Replay - Listen
Nov. 15: Back Row Illegal Blocker - Listen
Nov. 8: Swim Turn Judges - Listen
Nov. 1: Soccer Referee Jersey Colors - Listen
Oct. 25: Cross Country Tie-Breaker - Listen
Oct. 18: Soccer Shootouts - Listen
Oct. 11: Safety in End Zone - Listen
Oct. 4: Football Overtime Penalty - Listen
Sept. 27: Kickoff Goal - Listen
Sept. 20: Soccer Timing - Listen
Sept. 13: Volleyball Replays - Listen
Sept. 6: Switching Sides - Listen
Aug. 30: Play Clock - Listen
Aug. 23: Intentional Grounding Change
- Listen