Be the Referee: Foot Save in Volleyball

By Paige Winne
MHSAA Director of Brand Management

October 20, 2026

Be The Referee is a series of short messages designed to help educate people on the rules of different sports, to help them better understand the art of officiating, and to recruit officials.

Below is this week's segment – Foot Save in Volleyball - Listen

We have a soccer move today – but we’re on the volleyball court. Let me explain.

Team A dumps the ball over the net. A player for Team B is not able to get her hands on it but kicks it up into the air before it touches the ground. The ball is then set up for a spike, which delivers Team B a point. Or does it?

Is kicking the ball a legal move?

It is. Play would continue with the kick counting as the first touch. Team B is then able to set and spike as they would if the first hit came from a player’s hand. 

There’s no rule against making a save with your foot, as long as the ball doesn’t touch the ground.

Previous 2026-27 editions

Oct. 13: Soccer Advantage - Listen
Oct. 6: Defensive Holding - Listen
Sept. 29: Minimum Number of Volleyball Players - Listen
Sept 22: Soccer Changes - Listen
Sept: 15: Dead Ball Penalty - Listen
Sept. 8: Libero Ejected - Listen
Sept. 1: Soccer Foul After Shot on Goal - Listen
Aug. 25: Fumble Out of Bounds - Listen

Be the Referee: Baker Bowling

By Paige Winne
MHSAA Director of Brand Management

February 28, 2023

Be The Referee is a series of short messages designed to help educate people on the rules of different sports, to help them better understand the art of officiating, and to recruit officials.

Below is this week's segment – Baker Bowling - Listen

What happens if a player bowls out of turn during a Baker game?

First – what’s a Baker game? That’s when the five members of a team alternate bowling frames. The number one bowler goes in frames 1 and 6 … and on down the line.

If a bowler goes out of turn during MHSAA competition, in accordance with USBC Rule 8, Item d, a dead ball would be declared – the delivery does not count, the pins must be re-spotted, and the correct bowler is then required to continue play.

While a recent change to NCAA Bowling rules would penalize bowling out of order on the wrong lane with a zero for the attempt starting with the first infraction, the NCAA rule is not used for MHSAA competition.

Instead, the frame is re-set, and the correct bowler is free to continue.

Previous Editions:

Feb. 21: Ski Finish - Listen
Feb. 14: Swimming Touchpads - Listen
Feb. 7: In or Out-of-Bounds in Wrestling - Listen
Jan. 31: Over the Back - Listen
Jan. 24: Competitive Cheer Judges - Listen
Jan. 17: More Lines - Listen
Jan. 10: On the Line - Listen
Jan. 3: Basketball Measurements - Listen
Dec. 13: Pregame Dunks - Listen
Dec. 6: Gymnastics Judges - Listen
Nov. 22: Football Finals Replay - Listen
Nov. 15: Back Row Illegal Blocker - Listen
Nov. 8: Swim Turn Judges - Listen
Nov. 1: Soccer Referee Jersey Colors - Listen
Oct. 25: Cross Country Tie-Breaker - Listen
Oct. 18: Soccer Shootouts - Listen
Oct. 11: Safety in End Zone - Listen
Oct. 4: Football Overtime Penalty - Listen
Sept. 27: Kickoff Goal - Listen
Sept. 20: Soccer Timing - Listen
Sept. 13: Volleyball Replays - Listen
Sept. 6: Switching Sides - Listen
Aug. 30: Play Clock - Listen
Aug. 23: Intentional Grounding Change
- Listen